Interiér bytu v Hradci Králové

studie 2013, realizace 2014

Rekonstruovaný byt se nachází v bytovém domě z 50. let v Hradci Králové. Byt byl v původním stavu a proto si jeho dispozice i technický stav vyžádali celkovou rekonstrukci. Hlavním cílem návrhu byla změna prostorového uspořádání, která spočívala v propojení obytného prostoru s kuchyní a lepším využití plochy bytu. Koupelna byla tedy zvětšena o bývalou komoru s částí chodby a spojena s toaletou. Dále byl obývací pokoj doplněn o kuchyňkou linku, čímž se uvolnila místnost, která bude nově sloužit jako dětský pokoj. Důraz byl kladen na optické propojení jednotlivých místností. V obývacím pokoji a v ložnici byly renovovány původní parkety. Ve zbylých místnostech je navržena podlaha z přírodního linolea, čímž je zachována určitá kontinuita prostoru. Dveře byly zvoleny v bílé barvě, takže více splývají se zdmi a prostor bytu zbytečně nerozbíjejí. Chodba je oddělena od obytného prostoru posuvnými skleněnými dveřmi tak, aby se její interiér prosvětlil. Z ložnice byla posuvnou stěnou vydělena šatna, čímž i došlo ke zvětšení úložných prostor. Ostatní skříně a knihovny jsou řešeny převážně jako vestavné, aby příliš nedominovaly nevelkému prostoru. Celková barevnost interiéru vychází z kombinace surových materiálů jako je kov a sklo s teplými materiály, kterými je zde především dřevo. Koupelna získala nevšední vzhled díky marockým keramickým obkladům a cementové stěrce, která kontrastuje s bílou sanitou. Čelní stěna ložnice byla doplněna o výraznou individuálně řešenou tapetu.