Interiér bytu v Labské Kotlině, Hradec Králové

studie, 2012

Řešený být se nachází ve vile z 30. let stojící v centru Hradce Králové. V interiéru se dochovala řada původních prvků, jako jsou okenní i dveřní kování nebo vypínače osvětlení. Požadavkem investora bylo zachovat jak tyto prvky, tak i co možná nejvíce z původní atmosféry bytu. Rekonstrukce však měla zároveň zajistit pohodlné bydlení odpovídající současným požadavkům. Řešení dispozice se samostatnou kopelnou a záchodem bylo zachováno. Příčka sousedící s chodbou však byla posunuta, aby se oba tyto prostory zvětšily. Část příčky koupelny byla zároveň nahrazena stěnou z pískovaného profilovaného skla, která částečně přirozeně osvětluje chodbu. V prostoru záchodu byla do zdi vysekána nika a osazena malým umyvadlem. Původní spíž byla upravena na šatnu a doplněna velkými dvoudílnými posuvnými dveřmi. Místnost navazující na chodbu byla rozdělena novou příčkou a do vzniklých prostor byla umístěna ložnice a kuchyňský kout, který navazuje na jídelní část obývacího pokoje. Kuchyň je opět přirozeně osvětlována z ložnice prosklením vrchní části příčky. Všechny stávající dřevěné dveře byly repasovány, stejně tak jako původní dřevěná vlysová podlaha. Tato podlahová krytina byla nově položena i do kuchyně. V koueplně i chodbě je použita černo-bílá keramická dlažba. Nově navržený nábytek je tvarově jednoduchý a dovoluje tak lépe vyznít jednotlivým solitérním kusům dobového nábytku. Celková barevnost interiéru je také jednoduchá a je ladena do kombinace bílého laku a světlé dubové dýhy.